La Laia Rutman té 21 anys i és una cambrilenca amb arrels tortosines i poloneses.
Per poder-se descriure, la Laia creu que s’ha de saber molt bé qui és cadascú, i això requereix un procés molt llarg i de molta introspecció: “soc com les persones que m’estimen creuen que soc”.
Des que era petita que s’ha sentit atreta pel món de les fotografies i la gravació, i actualment està estudiant 4t de comunicació audiovisual a la URV. Segons ens explica, recentment ha descobert quin és l’àmbit dins de la carrera que l’apassiona: el cinema documental. “Fer cinema documental és molt diferent de fer ficció, no cal inventar-se un guió ni una història, la tens davant. A més, em permet aprendre i documentar-me contínuament. El que més m’agrada és estar aprenent constantment”, i el cinema documental li posa molt fàcil.
Recentment, amb unes companyes de la uni, han realitzat un documental anomenat “Alésh”, que relata la vida d’una persona transgènere amb trastorn de l’espectre autista. Aquest documental els va fer adonar que hi ha més casos d’homes amb TEA que dones, fet que relacionen directament amb una qüestió de gènere i d’assignació de rols: “el rol femení està vinculat a les cures, a la introspecció, no tant a la vida social i a desenvolupar rol de líder. És per això que un TEA en una dona no crida tant l’atenció com en un home, del que sí que s’espera que sigui extravertit, obert, amb esperit líder i que ocupi espai i càrrecs públics”.
Van ser seleccionats al “DocsBarcelona”, un Festival de cinema documental, i tot i que no van guanyar el premi: “estar seleccionats i formar part del festival va ser una experiència molt positiva”.
El pròxim 14 de juliol a les 19 h, conjuntament amb ACTE Cambrils, es durà a terme el cicle de cinema jove @enquadrats , a l’Ateneu Juvenil (no hi podeu faltar!), un intent de revitalitzar el nostre municipi en clau audiovisual.
Gràcies @laiaaa09 per aportar la teva mirada amb tanta sensibilitat amb temes tan importants com la salut mental i la diversitat.